ALPARSLAN DİYARI-Yetkililer binlerce cesedin Akdeniz'de çürüyor olmasından ve bunların bir sağlık krizine yol açabileğinden endişeleniyor.
Libya‘nın doğusundaki sahil kenti Derna‘da meydana gelen yıkıcı sel felaketinde ölenlerin sayısı 11 bin 300‘e yükseldi. Arama çalışmaları devam ederken, ölü sayısının artması bekleniyor.
Dün (16 Eylül) Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yayımlanan bir rapor, sel nedeniyle Derna dışında 170 kişinin daha hayatını kaybettiğini belirtti. Sadece Derna’da ise en az 10 bin 100 kişi kayıp.
Açıklamada OCHA, “Arama-kurtarma ekipleri hayatta kalanları bulmak için yorulmadan çalıştıkça bu rakamların artması bekleniyor” diye ekledi.
BM, Daniel Fırtınası‘nın getirdiği aşırı yağışlar nedeniyle Libya’nın kuzeydoğusunda bu güne kadar 40 binden fazla insanın yerinden edildiğini açıkladı.
Uzmanlar, fırtınanın etkisinin, eskiyen, çökmekte olan altyapı, yetersiz uyarılar ve hızlanan iklim krizinin etkileri gibi faktörlerin bir araya gelerek afeti şiddetlendirdiğini ve ölümcül bir hale getirdiğini belirtiyor.
‣ Libya’da meydana gelen selde ölü sayısı 20 bine yükselebilir
’30 bin kişi yerinden edildi, 300 bin çocuk risk altında’
Felaketin merkez üssü olan Derna, sel sularının tüm mahalleleri sürüklemesinin ardından ikiye bölündü. Afetten önce yaklaşık 100 bin nüfusa sahip olan merkez üssü Derna, felaketin ardından ikiye bölündü. OCHA, kentte en az 30 bin kişinin yerinden edildiğini vurguladıç
OCHA, sel sularının yıllarca süren çatışmalardan arta kalan kara mayınlarının ve Patlayıcı Savaş Mühimmatını (ERW) yerlerinden kaydırdığı için, yerlerinden edildiği için hareket halinde olan binlerce insanın bu patlayıcılara maruz kalma riskinin arttığı konusunda uyardı.
Rapora göre, Daniel Fırtınası nedeniyle sele maruz kalan yaklaşık 300 bin çocuk kolera, yetersiz beslenme, ishal ve dehidrasyon riskinin yanı sıra “artan şiddet ve istismar riskiyle” de karşı karşıya.
‣ Libya’da sel: En az üç bin kişi yaşamını yitirdi, binlerce insan kayıp
Denizde ‘ciddi şekilde çürüyen’ cesetler
Hayatta kalanlara dair umutlar azalmaya devam ederken kurtarma ekipleri cesetleri çıkarmak için denizde de aramalarını sürdürüyor.
Uluslararası kurtarma ekipleri, cesetlerin çoğunun suda olduğunu belirterek, Akdeniz‘den cesetlerin çıkarılması için daha fazla ekipman ve yardım çağrısında bulundu.
Tunus misyonundan bir temsilci Rusya, Arap ülkeleri, Türkiye ve İtalya‘dan meslektaşlarıyla yaptığı bir toplantıda şunları söyledi:
Cesetler ciddi şekilde çürüyor ve bir noktadan sonra onları geri almak mümkün olmayabilir. Müdahalemizin daha etkili olabilmesi için yardıma ihtiyacımız var.”
Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri‘den diğer misyon temsilcileri Akdeniz’deki koy ve körfezlerde cesetler bulduklarını ve bunların çoğunun sadece teknelerle ulaşılabilen bölgelerde olduğunu belirtti.
Cezayir misyonundan bir temsilci, ekiplerin Derna limanına yaklaşık 13 kilometre uzaklıktaki bir uçurumda yaklaşık 50 ceset tespit ettiğini, ancak bölgeye sadece dalgıçlar ve teknelerle ulaşılabildiğini aktardı.
Mısırlı temsilci “Eğer doğru tekneleri bulabilirsek her gün 100 ceset çıkarabiliriz” dedi.
Ekipler, cesetlerin Derna’da halen işgal altındaki yerleşim bölgelerinde çamur yığınları altında sıkışıp kaldığını ve bölgelerin tahliye edilmemesi halinde bir sağlık krizini tetikleyebileceği uyarısında bulundu.
Dün, ekipler denizden 400’e yakın afet kurbanına ait ceset çıkarmıştı. Cesetler kent kırsalında oluşturulan toplu mezarlarda defnedilmişti.
HABER MERKEZİ
17.09.2023 12:16:02