Kuru kayısının faydaları nelerdir?

 

ALPARSLAN DİYARI-Yüksek besin değerine sahip olan kayısı; A, B, C, E vitaminleri içeriğinin yanı sıra aynı zamanda demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve lif deposu. Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor. Kuru kayısının faydaları nelerdir? İşte detaylar...

 

Kuru kayısı taze kayısı gibi sağlığa pek çok katkı sağlar. Kuru kayısının faydaları şöyle detaylandırılabilir:

 

Kanın pıhtılaşmasını sağlamaya destek

 

K vitamini aşırı kanamayı durduran bir vitamindir. Kuru kayısıda bol miktarda bulunan K vitamini, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Günde 1 adet kuru kayısı tüketerek, vücudunuzda K vitamini depolanmasına destek olabilirsiniz.

 

Kasları besler

 

Kuru kayısı, potasyum açısından en zengin meyvelerden biridir. Bu da kuru kayısıyı, metabolizmayı güçlendirmede, organ ve dokuların iyileştirilmesinde güçlü kılar. Potasyum, kan gelişimi ve büyümede önemli bir rol oynar. Ayrıca protein sentezi için de faydalıdır.

 

Tansiyon kontrolü sağlayabilir

 

Muzdan 3 kat fazla potasyum içeren bu meyve, kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Ayrıca vücudu kalp damar hastalıklarından korumaya da destek olur.

 

Cilt parlaklığı verir

 

Kuru kayısı yağı, cilt sağlığı için faydalıdır. Cildin pürüzsüz ve parlak görünmesi için yardımcı olan kuru kayısı, cildi canlandırır. Kuru kayısının cilt üzerindeki etkileri bunlarla sınırlı değildir. Kuru kayısı suyu, egzama, uyuz ve güneş yanığından kaynaklanan kaşıntıyı tedavi etmeye yardımcı olabilir. Cilt problemlerinin tedavisinde destekçidir.

 

Solunum yollarını rahatlatabilir

 

Solunum sorunları için de kuru kayısının yararları olabilir. Kuru kayısı balgam söktürücü bir özellik gösterebilir. Uyarıcı etki yaratan kuru kayısı, bu sayede solunum yollarındaki baskıyı hafifletmeye yardımcı olur. Astım ataklarını dindirmede de etkili olabilir.

 

Kan seviyelerini iyileştirebilir

 

Kuru kayısıdaki demir ve bakır içeriği, hemoglobin üretiminde yarar sağlar. Bu nedenle anemi hastalığı olanların beslenmesinde kuru kayısı tüketimine yer vermek doğru olacaktır. Bunu doktorunuza danışarak yapmanız gerekir.

 

Göz sağlığını korur

 

Kuru kayısının içerdiği A vitamini, görme yeteneğini geliştirir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan bu vitamin, vücuttan serbest radikallerin uzak durması için bir bariyer görevi görür. Hücre ve dokuların sağlıklı olmasını sağlamaya yardımcıdır. Zeaksantin antioksidanı içeren kuru kayısı, bu sayede göz sağlığını iyileştirir. A vitamini, beta karoten ve E vitamini içeriği ile de yine kuru kayısı yaşa bağlı göz bozukluklarının önlenmesinde veya hafiflemesinde katkı sağlayabilir. Kayısıdaki karotenoidler, retina ve lens üzerindeki oksidatif stresi azaltmada yardımcıdır.

 

Kalp ritmini düzenler

 

Sıvı dengesini sağlamaya yardımcı olan potasyum, kalp atışını düzenlerken kas fonksiyonlarının korunmasına destek olur.

 

Hamilelikte tüketilebilir

 

Hamilelik sırasında kanama ve kasılmalar olası problemlerdir. Yine vajinal enfeksiyonlar da sorun yaratır. Kuru kayısı tüketmek, tüm bu risklere karşı faydalı olabilir. Yine emziren anneler de kuru kayısıyı beslenmelerine ekleyebilirler.

 

Sindirim sistemini temizler

 

Kabızlık sorunlarında pektin ve selüloz içeren kuru kayısının tüketilmesi bilinen bir alışkanlıktır. Pektin kabızlık sırasında vücuttaki su seviyelerinin korunmasına yardımcı olurken, selüloz çözünmeyen lif görevi görür. Hem çözünen hem de çözünmeyen diyet lifi zengini kuru kayısı, sindirim sistemi için bir müshil etkisi yaratabilir. İstenmeyen atıkların temizlenmesine yardımcı olur. Kuru kayısı, sindirim sistemi için alkali bir ortam üretir ve asitlerin yok edilmesini sağlar. Yemekten önce kuru kayısı tüketimi, sindirimi hızlandırabilir ve hazmı kolaylaştırabilir.

 

Kuru Kayısıdaki Minerallerden Faydalanın

 

Kuru kayısıdaki kalsiyum kemikleri güçlendirerek sinirleri korur. Yine magnezyum içeriği, kuru kayısının tüketilmesi için bir nedendir. Magnezyum, endişeli ve stresi yatıştırıcı bir mineral olarak bilinir. Uykusuzluk ve kas krampları için de faydalı olabilir.

 

Haber Merkezi

 


09.08.2023 17:48