Kamu Birliği Konfederasyonu Genç Sağlık Sendikası’ndan basın açıklaması

'Yenidoğan Çetesi' olarak bilinen ve Türkiye tarihinde eşi görülmemiş bir sağlık skandalına sebep olan bu insanlık dışı oluşum, yapılan başarılı operasyonla çökertilmiştir. “denildi.

ALPARSLAN DİYARI- Açıklamanın devamında:”Bebeklerin hayatını kaybetmesine neden olan haysiyetsiz ve namussuz kişiler, toplum vicdanında en ağır şekilde cezalandırılmış, yüce yargı önünde de hesap vermek üzere tutuklanmıştır.

 

Başta Sağlık Bakanlığımız, Adalet Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımız olmak üzere, tüm ilgili kurumların bu konuda teyakkuzda olduğu aşikardır. Ancak, bu olayın sağlık sistemimizin bir günde bu noktaya gelmediğinin ve geçmişten beri süregelen yapısal sorunlarla yüzleşmemiz gerektiğinin de altını çizmek isteriz. Özellikle özel hastanelerde denetimsizlik ve sağlık hizmetlerinin ticarileşmesi, kamu hizmetlerinde kaliteyi düşürmüş, sağlık alanındaki eşitsizlikleri derinleştirmiştir.

 

Son 15 yılda özel hastanelerin sayısı %100’ün üzerinde artmış, bu hastanelerde hizmet alan vatandaşlarımız ise SGK’nın %200’ün üzerinde talep ettiği ek ücretler nedeniyle büyük zorluklarla karşı karşıya kalmıştır. Sağlık sistemimizin sürdürülebilirliği ve etkinliği için derin yapısal reformlar kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu kapsamda kısa bir süre önce göreve gelen Sağlık Bakanımız Sayın Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na tarihi bir sorumluluk düşmektedir.

 

FAHRETTİN KOCA’DAN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

 

Türkiye’nin en büyük özel hastanelerinin sahibi olan ve bebeklerin öldürüldüğü dönemde Sağlık Bakanı olarak görev yapan Sayın Fahrettin Koca’dan bu skandal hakkında açıklama beklemekteyiz. Ayrıca, dönemin İstanbul İl Sağlık Müdürü olan ve şu an Sağlık Bakanı görevini yürüten Sayın Memişoğlu'nun, bu hastanelerle ilgili geçmiş denetimleri ve resmi bildirimlerine yönelik detaylar da kamuoyu ile paylaşılmalıdır.

 

RUHSATLARI İPTAL EDİLEN HASTANELER KAMULAŞTIRILMALIDIR

 

Bu elim olaya karıştığı iddia edilen 10 hastanenin ruhsatları iptal edilmiştir. Söz konusu hastanelerin kamulaştırılarak halkın hizmetine sunulması, sağlık hizmetlerinin sürdürülebilirliği ve toplum yararına önemli bir adım olacaktır.

 

SAĞLIK ÇALIŞANLARINA OLAN GÜVENE GÖLGE DÜŞMEMELİ

 

Bu vahşeti gerçekleştiren alçakların varlığı, ne yazık ki sağlık çalışanlarına duyulan güveni zedelemiş, sağlık camiasına büyük zarar vermiştir. Oysa, sağlık çalışanlarımız her türlü felakette ön safta mücadele eden, vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için kendi canlarını hiçe sayan kahramanlardır. Covid-19 pandemisinde ve 6 Şubat depremlerinde gösterdikleri fedakârlık, milletimizin hafızasındaki yerini korumaktadır.

 

CUMHURİYET SAVCISI YAVUZ ENGİN'E TEŞEKKÜRLER

 

Bu olayın soruşturmasında kararlılıkla görev alan Cumhuriyet Savcısı Sayın Yavuz Engin'in çabaları takdire şayandır. Kendisiyle gurur duyuyor ve benzer adalet mücadelesini sürdüren savcılarımızın sayısının artmasını diliyoruz.

 

Bu kara günleri geride bırakarak, daha aydınlık yarınlara ulaşma temennisiyle kamuoyuna saygıyla duyururuz.”

 

BASIN BÜLTENİ


21.10.2024 15:15