NTV'de yer alan habere göre; Çalışmanın ortak yazarlarından Brezilyalı grafik uzmanı Cícero Moraes, kadının yüz yapısının, özellikle de alt çene yapısının sağlamlığına dikkat çekti. Neandertallerinkine benzeyen bu çene yapısı, 1950 yılında Bacho Kiro adlı bir Bulgar mağarasında dokuz parça halinde ilk kez keşfedildiğinde arkeologların Zlatý kůň’un kafatasını bir erkeğe ait sanmalarına yol açmıştı.
Araştırmacılar, Zlatý kůň'un yüzünü, kafatasının 2018'de yapılan rekonstrüksiyonundan elde edilen istatistiksel veriler ile modern bir erkek ve kadının bilgisayarlı tomografi taramalarını kullanarak bir araya getirdi.
Uzmanlar, bu sayede Zlatý kůň’un yüz hatlarını dijital olarak oluşturmayı başardı. Bununla birlikte, burun kemiği, maksilla, sol göz çukuru ve ön kemiğin bazı kısımları da dahil olmak üzere kafatasındaki eksik bölgeler nedeniyle ekip, rekonstrüksiyonu çeşitli soylardan ve cinsiyetlerden 30 başka kafatasından elde edilen verilerle destekledi.
Diğer taraftan bilim insanları, Zlatý kůň'un koyu renkli, kıvırcık saçlı ve kahverengi gözlü bir kadın olarak tasvir etti. Ancak kadının cildinin, saçlarının ve gözlerinin kesin rengi mevcut veri eksikliği nedeniyle tartışmalı olarak kaldı.
Son olarak, Zlatý kůň'un’un yüzünün yeniden hayata döndürülmesi, insan göçünün eski tarihine ve erken insan türlerinin birbirine karışmasına ışık tutuyor.
Zlatý kůň'un yüzü geçmişe açılan bir pencere görevi görerek, 45 bin yıl önce günümüzden çok farklı bir dünyada yaşamış bir insana dair fikir veriyor.
Haber Merkezi