Hukuk muhakemelerinde ücret tarifeleri resmi gazete’de yayımlandı

Hukuk davalarında geçerli olacak gider avansı, hakem ücreti ve tanık ücretlerine ilişkin yeni tarifeler Resmi Gazete'de yayımlandı.

ALPARSLAN DİYARI- Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamında belirlenen bu tarifelerle, dava açarken ödenecek gider avansı, hakem ücretleri ve tanıklara yapılacak ödemeler düzenlendi.

 

GİDER AVANSI ÜCRETLERİ

 

6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na göre, dava açılırken mahkemeye yatırılması gereken gider avansı miktarı yeniden belirlendi. Tarife doğrultusunda, davacının yatıracağı gider avansı, taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ve diğer işlemler için 400 Türk lirası olarak belirlendi. Bu gider avansı, tebligat ve posta masrafları gibi işlemler için kullanılacak. Dava sonuçlandığında ve hüküm kesinleştiğinde, kullanılmayan avans miktarı davacıya iade edilecek. Davacı, hesap numarası bildirmişse bu iade elektronik olarak hesaba aktarılacak; hesap bilgisi yoksa PTT aracılığıyla adrese ödemeli olarak gönderilecek.

 

HAKEM ÜCRET TARİFESİ

 

Hakem ücretlerine ilişkin tarife de yayımlandı. Kanuna göre, tahkim yoluyla yürütülen davalarda taraflar arasında ücret konusunda anlaşma sağlanamaması durumunda, hakem veya hakem kuruluna ödenecek miktar anlaşmazlığın değerine göre belirlenecek. Bu yeni tarifeye göre hakem ücretleri, anlaşmazlık konusu değerine göre kademe kademe düzenlendi:

 

İlk 500 bin lira için tek hakemde %7, 3 veya daha fazla hakemde %8,

Sonraki 500 bin lira için tek hakemde %4, 3 veya daha fazla hakemde %7,

1 milyon liralık değerde tek hakemde %3, 3 veya daha fazla hakemde %6,

3 milyon lira değerinde tek hakemde %2, 3 veya daha fazla hakemde %4,

5 milyon lira üstü için tek hakemde %1, 3 veya daha fazla hakemde %2 oranında uygulanacak.

Hakem ücretleri başkanlık görevi için yüzde on fazlası ile ödenecek; ayrıca kararların düzeltilmesi, yorumlanması ya da tamamlanması gibi durumlarda ek bir ücret talep edilmeyecek.

 

TANIK ÜCRETLERİ VE GİDERLERİ

 

Tanıkların zaman kaybı da düşünülerek belirlenen ücret tarifesine göre, tanıklara 100 ila 150 TL arasında ödeme yapılacak. Tanıklar, tanıklık yapabilmek adına seyahat etmek zorunda kalmışsa, yol giderleri ve gerektiğinde konaklama ve beslenme masrafları da karşılanacak. Bu ödemeler herhangi bir vergi veya harca tabi tutulmayacak.

 

Bu yeni tarifeler, hukuk muhakemelerinde taraflara belirli bir standart getirirken, dava sürecinde şeffaflığı artırmayı hedefliyor.

 

HABER MERKEZİ


25.10.2024 09:52