Herkesin korkulu rüyası olan maskeler geri gelebilir

İnsanların korkulu rüyası olan maskeler hayatımıza yeniden girecek mi?  Koronavirüsün son varyantı Eris, hızla yayılmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'nden konuyla ilgili korkutan açıklama geldi.

ALPARSLAN DİYARI- Çin'in Wuhan kentinde 2019 yılında çıkan koronavirüs dünyada milyonlarca insanın can kaybına neden oldu. Ülkemizde ilk kez 2020 mart ayında görülen virüs 2022'nin sonlarına kadar etkisini sürdürdü. Tam maskelerden kurtulduk derken, koronavirüsün yeni varyantı hızla yayılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nden korkutan açıklamalar geldi. 

 

DSÖ'DEN YAZILI AÇIKLAMA

 

Açıklamada, "DSÖ, taşıdığı çok sayıda mutasyon nedeniyle bugün Covid-19'un BA.2.86 varyantını 'gözlem altındaki varyant' olarak belirledi. Şimdiye kadar, birkaç ülkeden varyantın yalnızca birkaç örneği rapor edildi." ifadeleri yer aldı.

 

VARYANT TAKİP EDİLİYOR

 

Bu varyantı ve yayılma boyutunu anlamak için daha fazla veriye ihtiyaç olduğu ancak mutasyonların sayısının dikkat çekici olduğu kaydedilen açıklamada, "DSÖ, daha fazlasını öğrendikçe ülkeleri ve halkı güncelleyecek." ifadesi kullanıldı. 

 

 

Açıklamada, DSÖ'nün şu anda 3 "izlenmesi gereken" ve 7 "gözlem altındaki" Covid-19 varyantını takip ettiği de belirtildi.

 

Covid-19'un yayılmaya ve mutasyona uğramaya devam ettiği hatırlatılan açıklamada, DSÖ'nün Covid-19'un daha iyi takibi ve raporlanması için ülkelere yaptığı çağrısı tekrarlandı.

 

ERİS'İN YAYGINLIĞINDA İSTİKRARLI ARTIŞ SÖZ KONUSU

 

DSÖ, 9 Ağustos'ta Eris varyantına ilişkin bir rapor yayımlamıştı.

Rapora göre, önceden "gözlem altındaki varyant" olan ve statüsü "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirilen Eris'in yaygınlığında istikrarlı bir artış olduğu belirtilmiş, 7 Ağustos itibarıyla 51 ülkeden 7 binin üzerinde numune paylaşılmıştı.

 

VAKALARDA ARTIŞ OLABİLİR

 

Mevcut kanıtlara dayanarak Eris'in oluşturduğu halk sağlığı riski, diğer mevcut Covid-19 varyantlarının riskine benzer şekilde "küresel düzeyde düşük" olarak değerlendirilmişti.

 

Eris'in, özelliklerine bağlı olarak küresel olarak yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği de kaydedilmişti.

 

Haber Merkezi

 


18.08.2023 09:58:30