Ektiği meyve için Muş, Batman, Diyarbakır ve çevre iller sıraya girdi! 

Öyle bir şey ekti ki Muş dahil Batman, Diyarbakır ve çevre iller de devletten  yüzde 80 hibe desteğiyle üretmeye başlayacak. 

ALPARSLAN DİYARI- Batman'ın Sason ilçesinde, coğrafi işaret tescilli organik çilek üretimi, sağlık ve ekonomiye önemli katkılarda bulunuyor. Çilek tüketimi, içerdiği antioksidanlar sayesinde bilişsel gerilemeyi önlemeye yardımcı olurken, bağışıklık sistemini güçlendirmesiyle de dikkat çekiyor.

 

DEVLETTEN YÜZDE 80 HİBE DESTEĞİ

 

Emek yoğun bir iş olan çilek üretimi, bölge çiftçilerine devlet tarafından sağlanan yüzde 80 hibe desteğiyle destekleniyor. Yılın 3 mevsiminde çilek hasadı gerçekleştirilen Sason ilçesinde, çiftçiler yılın son hasadına başladılar.

 


Çilek üreticisi Mehmet Özdemir, bu yılın verim açısından zorlu geçtiğini belirtti. Geçen yıllara göre çilek rekoltesinde düşüş yaşandığını ifade eden Özdemir, "Bir yılda 3 ana dönem hasat yapıyoruz. Şu anda yılın son hasadını yapıyoruz. Eskiden Sason’da bilinen bir meyve değildi. Şimdi ilçe genelinde iyi bir geliri var. Ürünlerimizi başta Batman olmak üzere Diyarbakır, Muş ve diğer çevre illerine göndererek satışını yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

 


KİLOSU 25 LİRADAN KAPIŞ KAPIŞ GİDİYOR

 

Sason çileğinin kilogram fiyatının toptan olarak 20 ile 25 lira arasında değiştiğini belirten Özdemir, bu meyvenin birçok aile için geçim kaynağı olduğuna dikkat çekti. Özdemir, çiftçilere daha fazla destek sağlanması gerektiğini ifade etti.

 

ÇİLEĞİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

 

Çilek üretimi sadece ekonomiye katkı sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda sağlıklı bir besin kaynağı olmasıyla da önem taşıyor. Çilek, içerdiği antioksidanlar sayesinde bilişsel gerilemeyi önlemeye, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve Alzheimer hastalığının oluşmasını engellemeye yardımcı oluyor.

 

HABER MERKEZİ


 


09.10.2023 12:46