Dünyanın en eski Arap Mezarlığı Malazgirt’te mi? Araştırmalar tüm hızıyla devam ediyor

Malazgirt'te, dünyanın en eski Arap mezarlığı olduğu düşünülen alanda yapılan kazı çalışmaları büyük bir merak uyandırıyor.

 

ALPARSLAN DİYARI- Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Çevik’in başkanlığını yaptığı Malazgirt Kazı Ekibi, yaklaşık 150 bin metrekarelik bir alanda kapsamlı araştırmalar yürütüyor. Çalışmalar, Türkiye'nin dört bir yanından 12 üniversiteden gelen 40'a yakın akademisyen ve arkeoloğun katılımıyla gerçekleştiriliyor.

 

 

Kazı ekibi, Malazgirt halkı tarafından yıllardır "Arap Mezarlığı" olarak bilinen Mengüçgazi Mahallesi'nde yoğunlaştı. Bu alandan elde edilen buluntular, bölgenin tarihteki önemini daha da pekiştiriyor. Prof. Dr. Adnan Çevik, kazıların seyrine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

 

 

"Malazgirt’te Arap Mezarlığı olarak bilinen bu alan, halk arasında nesiller boyu anlatılan hikayelere ev sahipliği yapmış bir yer. Biz de burada kapsamlı bir araştırma yapıyoruz. Şu ana kadar elde ettiğimiz buluntular oldukça heyecan verici. Ancak kesin bir sonuca ulaşmak için karbon testleri yapmamız gerekiyor. Bu testlerden elde edilecek sonuçlar, gerçekten dünyanın en eski Arap mezarlığı olup olmadığını ortaya koyacak."

 

 

Çevik, bu çalışmanın sadece Türkiye için değil, tüm İslam arkeolojisi için önemli bir dönüm noktası olabileceğini belirterek, sonuçların kamuoyuyla en kısa sürede paylaşılacağını ifade etti.

 

 

Malazgirt halkı, kazı çalışmalarını yakından takip ediyor ve bu tarihi keşfin bölgenin tarihi zenginliğini daha da ön plana çıkaracağına inanıyor.

 

 

HABER VEYSEL EŞİN

 


11.08.2024 08:37