Dünya MS Günü'nde "MS'e Nefesimsin" etkinliği düzenlendi

Nörobilim Eğitim ve Araştırma Derneğince, Multipl Skleroz (MS) Farkındalık Haftası ve Dünya MS Günü kapsamında nefes terapisi ve yoga etkinliği düzenlendi.

Nörobilim Eğitim ve Araştırma Derneği açıklamasına göre, Yıldız Korusu festival alanında gerçekleştirilen "MS'e Nefesimsin" etkinliğinde, yaklaşık 40 hastaya nefes terapileri ve yoganın hastalığa olumlu etkileri anlatıldı.

Verilen bilgiye göre, MS, sıklıkla genç erişkinlerde görülen, merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bulgularla seyreden, "miyelin" denilen sinir hücresi kılıfı ve sinir hücrelerinde hasar oluşturan bir hastalık olarak tanımlanıyor.

Beyin ve omuriliği etkilediği için çok farklı nörolojik belirtilere yol açabilen MS, hastaların çoğunda ataklar ve düzelmelerle, küçük bir grupta ise sürekli olarak ilerleyici belirtilerle seyrediyor.

Hastalık, görme bulanıklığı, çift görme, görüntünün kayması gibi görme bozuklukları, bir kolda, bacakta ya da her iki bacakta güçsüzlük, uyuşma, yürümede dengesizlik, idrar kaçırma ya da yapamama gibi farklı belirtilerle kendini gösterebiliyor.

MS'te, hastalara, medikal tedavilerin yanında, uzmanlar kontrolünde hareket etmeleri, hareketleri yaparken kendi beden, zihin ve duygu durumunu bir bütün olarak incelemeleri öneriliyor. Hastalığın yoga ve nefes egzersizleri ile bağlantısı son yıllarda önem kazanırken, bu konudaki bilimsel çalışmaların sayısı da gün geçtikçe artıyor.

- Yoga ve nefes terapileri MS'in yönetilmesine yardımcı oluyor

MS'te düzenli ve çok yorulmadan yapılan hareketin önemi bilimsel çevrelerce kabul görüyor. MS'li bireylerde yoganın etkisi ise birçok çalışmada incelendi. Son yıllarda tüm dünyada uzmanlar tarafından MS'li bireylere tavsiye edilen yoga ve nefes egzersizlerinin yorgunluğu, ruh halini, hareketliliği ve kas gücünü iyileştirebildiği gözleniyor.

Yapılan tüm çalışmalarda MS'li bireylerde yoganın etkinliği ve güvenliği hakkında olumlu veriler ortaya çıkarken, hastaların kendi ruh halleri hakkında daha gözlemci hale geldiği ve günlük durumlara tepkilerini bilinçle değiştirebildikleri görülüyor.

Öte yandan "Asana" olarak bilinen yoga duruşları, bedenle ilgili bütün sistemleri güçlü şekilde etkiliyor. MS hastalarında zamanla oluşan yanlış beden duruşları, denge bozuklukları, kas güçsüzlükleri, kemik yoğunluğunda azalma gibi sık rastlanan şikayetler düzenli yoga egzersizleri ile zamanla azalıyor.

MS'lilere yönelik uygulanan duruşlar denge, fiziksel, zihinsel koordinasyonu geliştiriyor, eklem hareketliliğine destek olup, güç ve esnekliğin gelişmesine yardımcı oluyor.

Yogada uygulanan gevşeme teknikleri, konsantrasyon ve meditasyon sayesinde MS belirtileriyle baş edebilme yeteneği gelişiyor, stres azalırken, duygular ve zihin sakinleşiyor. Böylece, MS'in sebep olduğu yaşamdaki değişimlerden oluşabilecek depresyon önleniyor.

- Her durumdaki MS'linin yapabileceği bir egzersiz var

Her bedenin şekli, gücü, esnekliği, hareketliliği, boyu, ağırlığı, gerilimi, enerji seviyesi ve yeteneği kişiden kişiye ve aynı kişide değişik zamanlarda farklılık gösteriyor.

Yoga, bu değişkenleri barındıracak şekilde değiştirilebilen esnek bir uygulama olarak ön plana çıkarken, her MS'liye uygun bir türü mutlaka bulunuyor ve hareketler her zaman için kişinin gereksinimleriyle uyumlu hale getirilebiliyor.

İleri düzeyde engelliliği olan kişilerde dahi yoga, ayağa kalkmak veya yürümek için dengeleme, bir sandalyede, tuvalette veya yatakta oturmak için kuvvetlendirme ve hizalama ile günlük görevleri yönetmeye yardımcı olacak olanaklar sağlayabiliyor.

Tüm bunlarla birlikte MS'li bireyler hangi egzersizin onlar için uygun olacağına sağlık çalışanları ile karar vermeli, kişinin ihtiyaçları ve tedavi öncelikleri belirlenerek hedefler konulmalı.


01.06.2023 09:11:57