Canan Karatay'a göre tarhanayı doğru pişirme tekniği! Hep yanlış pişirmişiz

Canan Karatay tarafından da önerilen çorbalar arasında yer alan Tarhana Çorbası, Türk mutfağının en lezzetli çorbalarından biri. Ancak, Tarhana çorbası pişirirken bu püf noktalara dikkat etmek gerekmekte

ALPARSLAN DİYARI- Tarhana, sağlık açısından oldukça faydalı bir çorba olarak bilinmektedir. Ülkemizde olduğu gibi Orta Doğu ve Balkanlar’da da sıklıkla tercih edilen bu lezzetli çorba, Anadolu yemekleri arasında önemli bir yere sahiptir. İçeriğindeki zengin besinler sayesinde vücut için gerekli olan birçok besin öğesini barındıran tarhana, hastalıklara karşı da koruyucu bir etkiye sahiptir. Özellikle soğuk algınlığı gibi hastalıklarda evinizi saran tarhana kokusu, sağlık açısından oldukça yararlıdır. Canan Karatay’ın tarifiyle hazırlanacak olan tarhana, hem lezzeti hem de sağlık açısından sunduğu faydalarıyla sofralarınızın vazgeçilmezi olacaktır.

 


mynet.com sitesinde yer alan içerikte; Tarhana çorbası pişirirken bilinmesi gereken tarif paylaşıldı. İşte evde tarhana çorbası pişireceklerin bilmesi gereken tarif

 

EV YAPIMI TARHANA TARİFİ


Ev yapımı tarhana için gerekli malzemeler nelerdir?

 

MALZEMELER

 

1,5 kilo buğday unu
500 gr kuru soğan
500 gr kırmızıbiber
1 kilo domates
1 kilo süzme yoğurt
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet reyhan
1 demet fesleğen
2 tatlı kaşığı kristal kaya tuzu
1 bağ tarhana otu (Ege yöresine ait)


TARİF


Kabuklarını soyup temizlediğiniz soğan, domates ve biberleri doğrayın. Biberlerin çekirdeklerini ihmal etmeyin.


Maydanoz, reyhan, fesleğen ve dereotunu yıkayın, ayıklayın.


Hazırladığınız doğan, biber ve domatesi doğrayıp büyük boy tencerenin içine atın. Dilerseniz rondodan geçirebilirsiniz.


Domatesli karışımın olduğu tencereye tarhana otu da koyarak kısık ateşte pişirmeye bırakın.


Malzemeler kıvamını alınca tarhana otunu içinden çıkarın. Sonrasında geri kalan malzemeyi yoğurma kabına alın.


Üzerine un ve süzme yoğurdu ilave edip bir süre yoğurun. Hamuru dinlendirin.


Hamurun içine hazırlanan yeşillikleri ekleyin. Bir süre daha yoğurduktan sonra hamurun üzerine bir bez örterek tekrar dinlenmeye bırakın.


Hamura 5 gün boyunca 1 çay bardağı kadar un ilave edip yeniden yoğurun. Her yoğurma sonrasında hamurun üzerine un serpin.


Beşinci günün sonunda hamurun ekşimiş yani mayalanmış olması gerekir. İki gün daha aynı işleme devam edip hamuru tuzla tatlandırdıktan sonra, kurutma işlemine geçin.


Serin ve havadar bir yere temiz, beyaz bir çarşaf serin. Hamurlardan küçük parçalar alıp çarşafın üzerine serin. Bu parçaları gün boyu hem sürekli olarak küçültün hem de tersyüz ederek kurutun.


Bir iki gün boyunca kuruyan hamur, ikinci veya üçüncü gün çekilmeye hazır hale gelir.


 Kuruyan hamur parçalarını dilerseniz mutfak robotunda, dilerseniz iki el arasında ovalayarak ya da çok sert bir şekilde kurumasını bekleyip, değirmene vererek, irice çekilmiş kıvama (mısır unu kıvamına) getirin.


Ufalanmış olarak da üzerini örtüp, bir iki gün gölgede iyice kurumasını sağlayın. Daha sonra bez torbaya koyup, serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.

 

TARHANIN PÜF NOKTASI


Tarhanayı kurutma aşamasında ne kadar çok küçültür, ufalarsanız, elle ovma sırasında o kadar az yorulursunuz.

 

HABER MERKEZİ

 

 


28.10.2023 11:02:00