Büyük bir enerji kaynağı elde edilecek! Muş’un enerjisini Korkut üretecek!

Muş Belediyesi tarafından Korkut ilçesine bağlı Kümbet Köyü mevkiinde hayata geçirilecek LALE Güneş Enerji Santrali (GES) projesinde çalışmalar devam ediyor. Projenin nihayete ermesiyle büyük bir enerji kaynağı elde edilecek.

 

ALPARSLAN DİYARI- Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Korkut’un Kümbet Köyü mevkiinde yapımı devam eden Güneş Enerji Santrali (GES) projesinin hayata geçirilmesi ile önemli bir enerji kaynağı elde edeceklerini söyledi.

 

Geçtiğimiz Nisan ayında startı verilen proje, 123 bin metrekare alan üzerine inşa ediliyor. Yenilenebilir enerji üretimi kapsamındaki GES projesinde 4.6 MW enerji elde edilecek. Projenin tamamlanması ile Muş Belediyesine enerji konusunda önemli bir gelir elde edecek.

 

Belediye Başkanı Feyat Asya proje uygulama alanında incelemelerde bulundu. Teknik ekipten projenin detayları hakkında bilgi alan Başkan Asya, çalışanlara kolaylıklar diledi. Projeye ilişkin bilgiler veren Başkan Asya kendi enerjisini üreten bir belediye olacaklarını söyledi. GES projesi ile elde edilen enerjiyi belediye bünyesindeki birimlerde kullanacaklarını kaydeden Asya, arta kalandan ise gelir elde etmeyi hedeflediklerini ifade etti.

 

MALİYETİ 75 MİLYON TL

 

Asya şöyle devam etti: “Enerji tasarrufu konusunda Muş Belediyesi olarak bir girişimde bulunduk. Korkut ilçemizin Kümbet köyünde 123 bin metrekare alan üzerine GES Projemizi uygulamaya aldık. Kurulum çalışmaları hızla devam ediyor. 4.6 MW enerji üretim kapasitesine sahip olan LALE GES Projemizi önemsiyoruz. Belediyemize devri sağlanacak olan GES'nin üretim kapsamının sürdürülebilir olması için Güneş panellerine TSE ile olan protokolümüz gereği güç, dayanım, iletkenlik ve ısı deneyleri yapılmaktadır. Testlerin bitimine müteakip panel yerleşimleri yapılacaktır. 75 milyonu aşkın maliyetli projemizle belediyemize iyi bir gelir elde etmeyi düşünüyoruz.

 

Şu an içme suyu temini hususunda ciddi bir elektrik tüketimimiz var. Sondajlardan elde ettiğimiz suyun evlere ulaştırılmasında enerji tüketimi hat safhada. 2 aylık okuma döneminde tahakkuk edilen su ile aylık elektrik faturaları neredeyse birbirine yakın durumda. Buna rağmen içme suyunun en ucuz fiyatlandırıldığı bir belediyeyiz. Dolayısıyla bu GES projemizle belediyemizin ve bağlı birimlerinin enerji tüketimini bu sayede karşılamayı arta kalan kısmının da belediyemize gelir olarak aktarılmasını sağlamayı hedefliyoruz. GES Projemizin ilimizin ve halkımızın hayrına vesile olmasını diliyorum.”

 

Haber: Metin  Bozkurt

 

 

 


13.08.2023 11:25