Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA II) kapsamında AB ve İŞKUR eş finansmanı ile yürütülen “Ne Eğitimde İstihdamda Olan Gençler (NEET) İçin İşgücü Piyasası Destek Programı (NEETPRO)” Hibe Çağrısı kapsamında yürütülen “Muş’ta Gençler Önce Eğitimde Sonra İstihdamda” projesinin açılış toplantısı Muş Öğretmen Evi Konferans Salonunda gerçekleşti.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Bulanık Malazgirt Süt Üreticileri Birliği tarafından yürütülen projesinin açılış toplantısına Muş Valisi Avni Çakır, Belediye Başkanı Feyat Asya, DAKA Genel Sekreteri Hali İbrahim Güray, DAKA Muş İl Temsilcisi Fuat Özkan, Bulanık Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Ocak, Bulanık – Malazgirt Süt Üreticileri Başkanı Bedrettin Ziyalı, vali yardımcıları, ilçe kaymakamları, kamu kurum amirleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.
‘Muş'ta Gençler Önce Eğitimde Sonra İstihdamda Projesi’nin açılışında konuşan Vali Avni Çakır, “Çok büyük bir sermayeye sahibiz. O da genç iş gücüdür” dedi.
Vali Avni Çakır, özellikle bölgedeki istihdamı arttırma, tarım ve tarıma dayalı ekonominin geliştirilmesi notasında ajansın çok güzel çalışmaları olduğunu söyledi. Kendi çalışma dönemlerinde de tüm ekip arkadaşlarıyla beraber bu kaynakları sonuna kadar Muş ilimiz için harcayacaklarını ifade eden Vali Avni Çakır, Muş’un çok büyük bir sermayeye sahip olduğunu dile getirdi. Vali Çakır, “Çok büyük bir sermayeye sahibiz. O da genç iş gücüdür. Şu an Türkiye nüfusundaki artış hızı Fransa’nın gerisinde. Kaliteli işçi aradığınız zaman, hele hele batı illerinde çok zorlanıyorsunuz. Muş’a baktığınız zaman, Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip illerin başında geliyor. Ülkedeki kitapları okuduğunuz zaman ova denince belli başlı ovaların hemen ardından yekpare üçüncü büyük ovaya sahibiz. Bu bölgemizin öne çıkan önemli zenginliklerinden bir tanesi. Nüfus olmazsa, genç, çalışkan, nitelikli nüfusunuz olmazsa bu alan bir işe yaramıyor. Ama nüfusunuz var, nitelikli değil, eğitimi verememişiz. Dolayısıyla ikisini de çok güzel bir şekilde buluşturmamız lazım. Sabahleyin çok keyifli bir açılıştaydık. Kastamonu’da bunu sıklıkla yaparım ve çok da hoşuma giderdi. Burada da muhteşem bir karpuz hasadına şahitlik ettik” dedi.
“Çok güçlü tarımsal arazi ve altyapıya sahibiz”
Muş’un çok güçlü bir altyapıya sahip olduğunu vurgulayan Çakır sözlerini şöyle sürdürdü, “Devletimiz gücünü, yardımını bu bölgelerde üst seviyelerde gösteriyor. Alparslan 1 ve 2 Barajlarını hepiniz biliyorsunuz. Bu akşam itibariyle su sorunumuz tamamıyla bitmiş oluyor. Bölgemizdeki mevcut tarımsal alanında yaklaşık yüzde 15’ine tekabül 167 bin dönüm araziyi de Eylül ayı itibariyle kapalı devre sulama almak için gerekli çalışmalar başlıyor. Bunları zaten devletimiz ilgili paydaşlarla bir araya gelir, yerel imkanların şartlarını görür ve onunla ilgili kısa, orta, uzun vadeli programlar yapar. Bölgemizde de tarımın bu konudaki geldiği noktayı devletimiz öngördü ve bu alanda yatırımları süratli bir şekilde devreye koydu. Bizler de hem valilik, hem belediye, hem kaymakamlıkla, hem de ilgili müdürlüklerimiz ve STK’larla koordine içerisinde çalışacağız.”
“Gıda, dünyada çok stratejik bir ürün haline geldi”
Gıdanın stratejik bir ürün halini aldığını ifade eden Vali Avni Çakır şunları kaydetti, “İmkanlar inşallah ortaya çıkan projelerle daha çok gün yüzüne çıkmaya başladı. Bizim dönemimizde de bu yatırımlar devam edecek. Çok iyi analiz yapacağız, bu konuda yetişmiş insan gücüne, bilgisine hürmet edeceğiz, istişarede bulunacağız, insanımıza yarışan projeleri birebir hayata geçireceğiz. Bunların başına da tarımı, hayvancılığı doğal olarak gıdayı koyacağız. Gıda demek ki, dünyada çok stratejik bir ürün haline geldi. Bu anlamda gücünüzü üst seviyede tutmazsanız ekonominiz, paranız ne olursa olsun çok kırılgan hale gelirsiniz. Ama tarımda kendi kendine yeten ülke olursanız dünyadaki değişimlerden etkilenmezsiniz. O yüzden projelerimizin merkezine de insanımızın hem niteliğini arttırmayı koyacağız, hem de bu gençlerimizin çalışacağı, üreteceği özellikle tarım ve hayvancılık alanındaki imkanlarımızı da arttıracağız. Bunda da bölgemizdeki genç nüfusun en çok ve en kolay istihdam alanı olan tekstilde de hali hazır devam eden çalışmaları üst seviyelere taşıyacağız. Bu tür çalışmaları önemsiyoruz. Ajansımızın bu tür desteklerine çok daha fazla önem veriyoruz. Dediğimiz gibi en genç nüfus bizde. O yüzden imkanlarımızı da çok üst seviyede hep beraber değerlendireceğiz.”
“Her şey bir gün aslına rücu edecektir”
Belediye Başkanı Feyat Asya ise, her şeyin bir gün aslına rücu edeceğini belirterek tarım ve hayvancılığın önemine dikkat çekti. Başkan Asya, “Bizim aslımız, bizim membaımız bu şehirde tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Çocukluğumda hatırlarım ki, 4 iş takvim gününde bu memlekette çok ciddi para sirkülasyonu olurdu. Süt parası, tekel parası, et kombinası parası ve şeker pancarı parası döneminde çok ciddi paralar iç piyasaya girerdi. Belediyeler olarak, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri olarak farklı farklı proje desteklerini gördük. Bu proje en kıymetlisidir. İstihdama dayalı valiliğimizle birlikte ayrı ayrı projeler sunduk. Tekstil atölyelerini yaptık ve güzel de oldu. Ama daha süreklilik arz eden, kendi ürettiğimiz tarım ve hayvancılığa dayalı projelerin kabul görmesi bizleri mutlu etmiştir. Bu şehirde tarım ve hayvancılık geliştikçe bölge gelişir, ülkemizin ekonomisine katkıda bulunulur” dedi.
DAKA Genel Sekreteri Hali İbrahim Güray da, ‘Muş’ta Gençler Önce Eğitimde Sonra İstihdamda Projesi’nin, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı ve Bulanık Malazgirt Süt Üreticileri Birliği tarafından yürütüldüğünü söyledi. Projeyle, işsizlik oranı Türkiye ortalamasının üzerinde ve istihdam oranı Türkiye ortalamasının altında olan Muş'ta istihdamı artırmayı ve sürdürebilir kırsal kalkınmayı desteklemenin amaçlandığını ifade eden Hali İbrahim Güray, “Projenin özel amaçları, eğitimde ve istihdamda olmayan Muş'un kırsal kesimlerinde yaşayan 15- 29 yaş arasındaki nüfusun istihdamını artırmak, mesleki ve beceri geliştirme eğitimleri yoluyla üretimde profesyonelleşmeyi sağlamak, kadın istihdamını artırmak, hane halkı gelirlerini artırmak, yerelde iş imkânlarını oluşturma yoluyla dışarıya olan göçü azaltmaktır. 12 ay sürecek proje kapsamında mesleki eğitimlerin yanı sıra beceri geliştirme eğitimleri de verilecektir. 2023 yılı Kasım ayı içerisinde başlayacak olan eğitimlere eğitimde ve istihdamda yer almayan 70’i kadın olmak üzere 100 genç katılım sağlayacaktır” dedi.
Bulanık – Malazgirt Süt Üreticileri Birliği Başkanı Bedrettin Ziyalı da: “Huzurlarınızda böyle önemli projeleri ilçemize, İlimize ve Bölgemize kazandıran, bu çalışmada büyük bir emek ve katkıları olan, Teknik desteklerini esirgemeyen, (DAKA) Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı sekreterliği çalışanlarına, Muş Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Fuat Özkan bey ile ekip arkadaşlarına, DAP idaresi Bölge Başkanlığı ve çalışanlarına, Bizden desteklerini esirgemeyen Bulanık Kaymakamlığı şahsında İlçe Kaymakamımız Oğuzhan Ocak Bey efendiye, İl Tarım ve Orman Müdürümüze, İşkur İl Müdürümüze İlçe Tarım ve Orman Müdürümüze ve ismini sayamadığım diğer paydaşlarımıza huzurunuzda Birliğimizin yönetim kurulu adına şükranlarımı sunuyorum. ”İfadelerine yer verdi
Yapılan konuşmaların ardından projenin tanıtımı yapıldı.
HABER MERKEZİ
01.09.2023 14:58:15