Bilim insanları kırmızı kodla uyardı: Dünya acil durumla karşı karşıya

Kayıtlara geçen en sıcak yıllarından birini yaşayan Dünya, iklim acil durumuyla karşı karşıya.

ALPARSLAN DİYARI- Bilim insanları 2019 dünya iklim acil durumu ile ilgili olarak uyarısını güncelledi. Yapılan güncellemede dünyanın işgal altındaki yaşamı destekleme kapasitesi ile keşfedilmemiş alana girdiği kaydedildi.

 

Raporda imzası olan 15binden fazla kişi, son yıllarda kırılan çok sayıda sıcaklık rekorunun gezegenin "yaşamsal belirtilerine" yönelik ciddi tehditlere işaret ettiğini ifade etti.

 

Bu terim, insan nüfusu ve enerji tüketiminden Brezilya Amazon yağmur ormanlarının kaybına kadar uzanan 35 göstergeyi ifade ediyor. Yayımlanan rapora göre, bu yaşamsal göstergelerden yirmisi şu anda rekor düzeyde aşırılık gösteriyor.


EN SICAK YAZ


Raporda, 2023 yılının kayıtlara geçen en sıcak yaz mevsimini yaşadığını ve muhtemelen şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yıllar arasında yer alacağını belirtiyor.

 

Okyanus asitliği, buzul kalınlığı ve Grönland buz kütlesi tüm zamanların en düşük seviyelerine ulaşırken, okyanuslar her zamankinden daha sıcak.

 

Bu da deniz yaşamı kaybından gezegenin halihazırda gördüğü türden yoğun tropikal fırtınalara kadar değişen etkilere yol açabilir.

 

Araştırmalar 2023'te aşırı sıcak hava koşulları dolayısıyla Çin'in kuzeyindeki sel felaketi ve Akdeniz'de çoğunluğu Libyalı binlerce kişinin ölümüne neden olan fırtına gibi alışılmadık bölgelerde tehditlerin ortaya çıktığını gösteriyor.


Uyarıda ayrıca, bazı çevrelerdeki "yeşil toparlanma" umutlarına rağmen, COVID-19 yasaklarının kalkmasıyla beraber fosil yakıt kullanımının hızla arttığına dikkat çekiliyor.

 


HABER MERKEZİ

 

 


25.10.2023 21:00