Bankaların kârı arttı, vatandaş borç batağında

Bankalar yılın ilk 9 ayında kârlarını yüzde 53 artırırken, aynı dönemde kredi kartı borçları yüzde 180 oranında arttı.

ALPARSLAN DİYARI-Yüksek enflasyon toplumun çeşitli kesimlerine maliyet yaratırken, bankalar kârlarını artırmaya devam ediyor; düşük gelirli, sabit gelirli ve emekliler, yüksek enflasyonun en büyük mağdurları olarak ortaya çıkıyor ve bu zorlu dönemde geçimlerini sağlamak için bireysel kredilere ve kredi kartlarına yöneliyorlar.

 

BDDK verilerine göre, bankacılık sektörünün ocak-eylül dönemi net kârı geçen yıla kıyasla yüzde 53,5 artarak 439,7 milyar lira seviyesine ulaştı. Aynı dönemde enflasyon yüzde 49,86 olarak kaydedildi, bu da bankacılık sektörünün kârının TÜİK tarafından açıklanan resmi enflasyonun üzerinde gerçekleştiği anlamına gelir.

 

Garanti BBVA'nın net kârı, yılın ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48,7 artarak 57,6 milyar liraya ulaştı. Yapı Kredi Bankası ise 2023 yılının üçüncü çeyreğinde beklentinin oldukça üzerinde, 24,6 milyar TL net dönem kârı elde ederek 9 aylık toplam kârını 48,7 milyar TL'ye yükseltti. QNB Finansbank da 24 milyar 639 TL kâr açıkladı.

 

İcralık kredi 80 milyar TL

 

Haber merkezlerinin aktardıkları habere göre, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, derinleşen ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların bankalara olan borçlarının katlanarak arttığını belirtti.

 

Başevirgen, kredi kartı ve bireysel kredi borçlarının ilk kez 2,5 trilyon lira sınırını aştığını ve bu nedenle bankalara bu yılın ilk dokuz ayında ödenen faizin 240 milyar liranın üzerine çıktığını ifade etti.

 

CHP'li Başevirgen, bireysel kredi faizlerinin yüzde 60'lara kadar çıktığına rağmen vatandaşların borçlanmaya devam ettiğine dikkat çekerek, enflasyondaki artışın vatandaşları borç batağına sürüklediğini vurguladı.

 

Bankaların tahsil edilemeyen borçları için icra takibine aldıkları vatandaşlardan olan alacakların yılbaşından bu yana 11,7 milyar liralık artışla 42 milyar liraya yükseldiğini belirtti.

 

Ayrıca, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde 36,6 milyar liralık bir batık tüketici kredisi alacağı bulunduğunu ve bu nedenle vatandaşların faizler ve icra masrafları hariç 80 milyar liraya yakın icralık kredi borcu olduğunu belirtti.

 

Bankaların üçüncü çeyrek kârları

 

Garanti Bankası: 57,57 milyar TL

İş Bankası:52 milyar TL

Akbank: 51,46 milyar TL

Yapı Kredi Bankası: 48,70 milyar TL

QNB Finansbank: 24,63 milyar TL

Şekerbank: 1,52 milyar TL

 

HABER MERKEZİ


08.11.2023 13:41