Bankalardan flaş kredi kartı kararı: Herkesten bu para kesilecek

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 50'ye çıkarması, kredi kartı akdi faizlerinin 4.25'e sabitlenmesine neden olurken, bankalar da yeni değişikliklere hazırlanıyor.

ALPARSLAN DİYARI- Ekim ayında pos cihazı kullanan işletmelere uygulanan komisyon oranını yüzde 3.5'e çıkaran özel bankalar, faiz artışlarının ardından bu oranları yeniden yükseltmeyi planlıyor.

 

Geçtiğimiz yıl yapılan seçimlerin ardından ekonomi politikalarında köklü değişiklikler yaşanırken, Türkiye'de sıkı para politikalarının etkisi giderek daha fazla hissediliyor.

 

Kartlı alışverişlerin ve pos cihazı kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, bankalar Ekim ayında pos komisyon oranlarını güncellemişti.

 

 

Politika faizlerinin yüzde 30'a yükseltilmesinin ardından birçok özel banka, pos komisyonlarını yüzde 3.5 seviyesine çıkarmıştı. Aradan geçen aylarda alınan yeni faiz artırım kararları sonrasında, bankalar komisyon oranlarını yeniden artırmayı planlıyor.

 

Bankacılık kaynaklarına göre, Haziran ayı itibarıyla özel bankaların pos komisyonlarında artış yapacağı konuşuluyor. Bu durum, binlerce işletmenin gelirlerinde düşüş yaşanacağı anlamına geliyor.

 

Gelirlerini dengelemek için bu masrafları müşteriye yansıtan işletmelerin, pos komisyonlarının artmasıyla birlikte mal ve hizmet fiyatlarına zam yapması bekleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı ise bu durumu sağlıklı yönetebilmek için hazırlıklara başladı.

 

Pos komisyonlarının geçtiğimiz aylarda yüzde 3.5'e yükselmesiyle birçok işletme, karekod yöntemi ile IBAN'a transfer uygulamasını başlatmış ve komisyon ödememek için banka transferi yoluyla ödeme almayı tercih etmişti.

 

 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in girişimleri ile geçtiğimiz günlerde 'IBAN'a transfer' şeklinde ödeme alan işletmelere ağır cezalar verileceği açıklandı. Bakanlık, bu adımlarla pos komisyonu artışını yan yollardan delmeye çalışan işletmelerin önüne geçmeyi hedefliyor.

 

 

HABER MERKEZİ


31.05.2024 13:45