ÖZEL HABER- 1071 Malazgirt zaferiyle bilinen Muş’un Malazgirt ilçesi son yıllarda turizme önem vermeye başladı. Az sayıda da olsa turist çekmeye başlayan tarihi ilçede her yıl binlerce turistin gezip görebileceği tarihi ve kültürel mekanlar bulunuyor.
Anadolu’nun kapısının Türklere açıldığı Malazgirt uzun yıllar yatırım ve hizmetlerden mahrum kaldı. Her geçen gün verdiği göçle nüfus kaybına da uğrayan ilçede son birkaç yıldır tarih ve kültür turizmine önem verilmeye başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Bitlis’in Ahlat ve Muş’un Malazgirt ilçelerindeki tarih turizmi potansiyelinin öne çıkması için başlattığı girişimler yerel yönetimlerin de harekete geçmesiyle önemli bir noktaya taşındı.
SADECE 26 AĞUSTOS’TA DEĞİL YILIN 4 MEVSİMİ
Sultan Alparslan'ın Türkler'e Anadolu'nun kapılarını açtığı Muş'un Malazgirt ilçesinde yapılan “Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı” görenleri tarihi bir yolculuğa çıkartıyor. Danişmentgazi Mahallesi'ndeki alanda, giriş kontrol ünitesi, 250 otobüslük otopark, otopark, 250 metre uzunluğundaki 1071 adımlık fetih yolu, merasim ve hitabet alanı, 12 helikopter pisti, namazgah, ikram alanı, şadırvan, giriş takı ile dinlenme yerleri sadece 26 Ağustos zaferi kutlamalarında değil yılın 4 mevsimi turist çekecek kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. Bilinçlendirme çalışmalarıyla ilçedeki tarihi ve kültürel mirasın gün yüzüne çıkmasının ülke ve dünya çapında da geniş yankı uyandırması bekleniyor.
YATIRIM VE İŞ SAHALARI VURGUSU
Geçtiğimiz yıl kutlamaların ardından gazeteciler bölgenin tarihi ve turistik gelişimine katkı sunmak için Malazgirt çıkarması yapmıştı. Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği’nin (AYGAD) başta yerel ve ulusal basın temsilcileri olmak üzere toplamda 30 gazetecinin katıldığı; Amasya’dan başlayan Doğu Anadolu Bölgesi Kültür Gezisi, Anadolu’nun kapısının Türklere açıldığı Malazgirt’te son bulmuştu. Gazeteciler, önemli bir tarih ve kültür turizmi potansiyeli olan Malazgirt’in rakiplerine nazaran geride olduğunu ifade etmişti. Malazgirt’in hak ettiği yerde olmadığı düşünen ilçe sakinleri yatırımların artması ve iş sahalarının oluşmasını beklediklerini ifade ediyor.
YENİ BÖLÜMLER VE FAKÜLTE BEKLENTİSİ
Malazgirt Belediye Başkanı Cengiz Altın’ın desteklerini eksiltmediği “Malazgirt Savaş Alanının Tespiti, Tarihi ve Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi” bölgenin turizmi için de önem arz ediyor. Öte yandan ilçeye yönelik akademik çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Mustafa Alican’ın Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü olarak atanması da ilçede memnuniyetle karşılandı. İlçe sakinleri ve sivil toplum kuruluşları ilçenin öğrenci şehrine dönüşmesi için de yeni bölümler ve fakülteler açılmasını beklediklerini paylaştı.
17.06.2023 18:55:14