Ağrı’dan başlayıp Malazgirt Bulanık ve Muş’tan geçen 722 kilometrelik nehrin eski adı ortaya çıktı!

Ağrı’nın Diyadin ilçesinden başlayarak Malazgirt, Bulanık ve Muş’tan geçerek Elazığ’a uzanan Murat nehrinin eski ismi şaşırttı…

ALPARSLAN DİYARI- Murat nehri bölgede Murat suyu veya murat ırmağı olarak biliniyor. Van Gölü'nün kuzeyinde, Ağrı (Karaköse) ilçesi Diyadin'den kaynak olarak başlayıp Aladağ'dan ve Muratbaşı Dağı'ndan çıkan kolların birleşmesiyle oluşur.

 

MALAZGİRT BULANIK VE MUŞ İÇİN BÜYÜK ÖNEMİ VAR

 

Diyadin ovasından geçip Ağrı yakınlarında Eleşkirt yöresinden gelen kolları aldıktan sonra güneybatıya doğru akarak Malazgirt Ovası'na gelir. Bölgedeki tarım ve balıkçılık başta olmak üzere piknik için önem arz eden nehrin eski ismi şaşırttı.

 

ARSANİS OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

 

 Nehrin eski ismi Arsanias olarak kayıtlara geçmiş. (Grekçe: Ἀρσανίας Arsanías, Ermenice: Արածանի Aratsani) Doğu Anadolu Bölgesi'nde Fırat ırmağının iki kolundan uzun olanı olan nehrin tam uzunluğu 722 kilometre.

 

BÖLGENİN DE CAN DAMARI

 

Bingöl Dağları'ndan inen Hınıs Suyu'nu aldıktan sonra sert dirsekler çizerek Muş Ovası'na kuzeyden girer ve burada Nemrut Dağı'ndan gelen Karasu'yu alır. Batıya doğru akarak dar boğazlardan ve Palu önünden geçer. Soldan Elazığ Uluova'dan gelen Harinket Suyu'nu ve sağdan da Tunceli'nin Munzur-Peri Suyu'nu (en önemli kol) alarak Keban yakasında Fırat'ın öteki kolu Karasu Nehri ile birleşir. Keban Barajı, Murat Nehri'nin aşağı kesimini büyük bir göl haline getirmiştir. Nehir üzerinde Beyhan Barajı, Aşağı Kaleköy Barajı ve Yukarı Kaleköy Barajı yer alır.

 

HABER: VEYSEL EŞİN


23.06.2024 09:00