30 yıl sonra ilk düğün: Çambulak Köyü'nde geleneksel coşku

Dersim’in Çambulak Köyü’nün Direğe (Direk) Mezrası’nda 30 yıl sonra ilk kez köy düğünü yapıldı.

ALPARSLAN DİYARI - Geleneksel köy düğünü, unutulmaya yüz tutmuş kültürel ritüelleri ve eski gelenekleri yeniden canlandırdı.

 

SULTAN BABA’DA İKRAR VERDİLER

 

Dersim’in kutsal sayılan Sultan Baba Dağı eteklerinde bulunan Direğe Mezrası’nda gerçekleşen düğünde kültürel ve inançsal ritüeller eksiksiz olarak uygulandı. İkrar verilip müsahiplik bağı kuruldu. Gelin ata bindirilerek düğün alanına getirildi ve evin damından elma atma ritüeli gerçekleştirildi.

 

GENÇLERİN TOPRAKLARINA GERİ DÖNÜŞÜ

 

Gelin Helin Çelikel, “Eşim köyde düğün yapmamızı çok istiyordu. Eşim bu topraklara çok bağlı biri. Ben de onu kırmak istemedim. Düğünümüz güzel geçti” diye konuştu. Damat Cengiz Çelikel ise, “Gençlerin bu topraklara geri dönmesini istiyoruz. Köy düğünleri yeniden yapılmaya başlansın. Bu toprakları iyi tanımak gerekiyor. Bu topraklar bize emanettir” dedi.

 

 

DERSİM KÜLTÜRÜNDE ELMANIN YERİ

 

Dersim’de düğünlerde yapılan elma atma ritüeli, Alevi inancının önemli bir parçasıdır. Elma, topluluk içerisinde barışın, birliğin ve dirliğin sembolü olarak kabul edilir. Düğünlerde elma atmak, davet amaçlı küskünler dahil herkese saygı ve birlik mesajı taşır. Alevilikte elma niyazdır ve Hakkın lokması olarak dağıtılır, evlilik törenlerinde önemli bir yer tutar. Elma ve 12 kuruş ile barış sağlama geleneği de Alevi kültüründe köklü bir geçmişe sahiptir.

 

Bu özel düğün, Çambulak Köyü’nün Direğe Mezrası’nda yaşayanlar için hem nostaljik bir dönüş hem de genç nesiller için kültürel değerlerin yeniden canlandırılması anlamına geliyor. Geleneksel köy düğünü, köy halkı ve katılan misafirler için unutulmaz anlar yarattı ve topluluğu bir araya getirdi.

 

 

KAYNAK: MUNZURPRESS


24.06.2024 11:35