20 gün ömürleri var! Görmek için 7 kilometre yürüyorlar

Mardin Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü üyeleri, "ağlayan gelin" olarak bilinen ve yalnızca 20 gün boyunca canlı kalan ters laleleri görmek amacıyla Siirt'in Şirvan ilçesine bir yolculuk düzenledi.

 

 

ALPARSLAN DİYARI- Bu nadir çiçeği görmek için 1500 rakımlı dağın zirvesine kadar yürüyen dağcılar, toplamda 7 kilometrelik bir parkuru kat etti.

 

EŞSİZ BİR BİTKİ: TERS LALE

 

Endemik bir tür olan ters laleler, doğa meraklıları ve dağcılar tarafından büyük ilgi görüyor.

Mardin'den yaklaşık 230 kilometre yol katederek Siirt'e gelen kulüp üyeleri, Bacavan Yaylası'na ulaşıp burada bu özel bitkiyi yakından gözlemledi.

Bu çiçeği koparmanın 244 bin 315 TL cezası olması, koruma altındaki değerini bir kez daha ortaya koyuyor.

 

 

BÖLGENİN DOĞAL GÜZELLİKLERİ

 

Mardin Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü İl Temsilcisi Hasan İmrak, bölgenin korunması gerektiğini vurgulayarak, "Ters lalelerin olduğu bölgeyi ziyaret etmek istedik. Harika bir duygu içerisindeyim. Herkesi bu bölgeye bekliyorum. Buraya sahip çıkmamız lazım. Bölgemize en yakın yerlerden bir tanesi, Siirt Şirvan'da yetişiyor. Gelen dağcı ve doğaseverler bu bitkiye sahip çıkmalı ve korumalı" dedi.

 

Dağcı ve doğasever Şule Yüceyurt, ters lalelerin endemik bir bitki olduğunu belirterek, "Yürüyüş parkuru çok zor değildi. Ters laleler coğrafyamızda çok nadir yetişen bir bitki. Bu nedenle korunması çok önemli. Nasıl görmek istiyorsak, öyle bırakalım" dedi.

 

Zeynep Arslan ise bu özel bitkiyi görmek için Mardin'den geldiğini belirterek, "Ters lalenin burada yetiştiğini bilmiyordum. Gerçekten görülmeye değer bir yer. Herkesi davet ediyorum ama lütfen lalelere dikkat edelim" şeklinde konuştu.

 

 DOĞAYA SAYGI

 

Bu özel etkinlik, doğaseverlerin endemik bitkilerin önemine dikkat çekerek, doğal mirasın korunması gerektiğini bir kez daha hatırlattı. Ters lalelerin büyüleyici güzelliği ve narin yapısı, onları görmek için yapılan bu çaba ile birleşerek doğanın değerini ve korunması gerekliliğini vurguluyor.

 

HABER MERKEZİ


17.05.2024 14:57