100. yıl hatıra parası basıldı! 5 TL'lik madeni para ortaya çıktı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı bir açıklama yaparak Cumhuriyet’in 100. yılı için 5 TL madeni tedavül hatıra parasının basıldığını duyurdu.

ALPARSLAN DİYARI- Cumhuriyet’in ilanının 100. yılı için merakla beklenen hatıra para ile alakalı olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan açıklama yapıldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı Cumhuriyet’in 100. yılı anısına basılan hatıra parayı tanıttı. Madeni 5 TL olarak tasarlanan 100. yıl hatıra parası ile alakalı tüm detayları Hazine ve Maliye Bakanlığı duyurdu.

 

100. YIL HATIRA PARASI BASILDI!

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden 100. yıl hatıra parası hakkında bir açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, “Hazine ve Maliye Bakanlığı oluru ile Darphane Ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğümüz tarafından Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı için 5 TL madeni tedavül hatıra parası basımı gerçekleştirilmiştir.” ifadelerine yer verildi.


5 TL’LİK HATIRA PARANIN ÖZELLİKLERİ AÇIKLANDI!

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın basımını gerçekleştirdiği 100. yıl parasının özellikleri için ise, “100. Yıl temalı 5 TL Tedavül Hatıra Paranın; İç göbeğinde “Türkiye Yüzyılı” logosu kullanılmıştır. Logonun üzerinde “5” ibaresi, alt kısmında ise “TÜRK LİRASI” ibaresi bulunmaktadır. Dış halkada sekiz köşeli “Selçuklu Yıldızı” motifi ve bu motifin dış hatlarının tekrarı kullanılarak derinlik kazandırılmıştır. Dış halkadaki Selçuklu yıldızının solunda “₺”, sağında ise “TC” sembolleri güvenlik unsuru olarak yer almaktadır. Altta ise basım yılı “2023” tarihi yer almaktadır. Ay ve yıldız dış halka ve göbeğin kesiştiği yere gelecek şekilde konumlandırılmıştır. Paranın ağırlığı 8,25 gram, çapı ise 28,15 milimetredir.” denildi.

 

29 EKİM'DE TEDAVÜLE GİRİYOR!

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan verilen bilgilere göre bir defaya mahsus olmak üzere 100 milyon adet basılan 5 TL 100. yıl hatıra parası 29 Ekim 2023 Pazar günü tedavüle girecek. Tek seferliğine basılan madeni 5 TL hatıra parasının oldukça büyük merakla beklenmeye başlandığı bildirildi.


Öte yandan 100. yıl hatıra parasının basılmadığı konusunda yoğun bir şekilde eleştiriler yapılıyordu. Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasında bu eleştirilere de dolaylı olarak yanıt verdi. Özel günler anısına basılan hatıra paraların tanıtımının özel günlerden bir gün önce yapıldığı belirtildi.

 

 


HABER MERKEZİ

 

 


28.10.2023 18:00