Son yıllarda artan ekonomik dalgalanmalar ve küresel belirsizlikler, Türkiye’de altını en güvenli yatırım araçlarından biri haline getirdi.
ALPARSLAN DİYARI-Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) verilerine göre, 2024 yılı itibarıyla Türkiye'deki toplam altın mevduatı 668 milyar TL’yi bulurken, illere göre altın yatırımı sıralaması da netleşti.
En Çok Altın Yatırımı Yapan İller
Türkiye genelinde altın yatırımının %50,2'si üç büyük şehirde toplandı. Ancak ilk sırada bu iller değil, Bursa yer aldı:
Bursa: 43,64 milyar TL
Antalya: 42,85 milyar TL
Kocaeli: 34,73 milyar TL
Konya: 29,50 milyar TL
Adana: 22,40 milyar TL
En Az Altın Yatırımı Yapan İller
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki iller, en az altın yatırımı yapan iller arasında yer aldı:
Ardahan: 536 milyon TL
Kilis: 657 milyon TL
Bayburt: 698 milyon TL
Tunceli: 771 milyon TL
Hakkâri: 808 milyon TL
Muş, 1,17 milyar TL ile en az altın yatırımı yapan 8. il olurken, Ağrı 1,42 milyar TL ile 10. sırada yer aldı.
Resmi Veriler Yetersiz mi?
Uzmanlar, bu verilerin yalnızca bankalarda bulunan altın mevduatlarına dayandığını, ancak Türkiye genelinde yastık altındaki altın miktarının 4.500-5.000 ton civarında olduğunu belirtiyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yastık altı altın birikimlerinin yoğun olduğu, resmi rakamların bu nedenle gerçeği tam yansıtmadığı düşünülüyor.
Altın yatırımı, güvenli liman olarak ilgi görmeye devam ederken, özellikle yerel düzeydeki tercihler, ekonomik alışkanlıkların ve bölgesel farklılıkların önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
HABER MERKEZİ