GÜNDEM Haber Girişi : 09 Eylül 2023 15:58

Akaryakıta ve otomobile gelen zamlar sonrası vatandaş ilgisini farklı yöne çevirdi

Akaryakıta ve otomobile gelen zamlar sonrası vatandaş ilgisini farklı yöne çevirdi
Akaryakıta ve otomobil fiyatlarına gelen zamlar sonrasında vatandaşlar ilgisini ve bütçesini motosikletlere ayırdı. 2023 yılının ilk yedi ayında yapılan motosiklet satışları, 2022 yılının tamamında yapılanı sollayarak rekor kırdı.

ALPARSLAN DİYARI- 14 ve 28 Mayıs Genel Seçimlerinin ardından akaryakıta gelen zamlar, vatandaşları başka yöne çevirdi. Gelen zamlar sonrasında motosiklet satışları rekor kırdı. Bu durumda e-ticaret hacmindeki artışın etkisiyle motokurye sayısındaki yükselişin de etkili olduğu kaydedildi.


MOTORSİKLET SATIŞLARI 500 BİN BANDINI AŞTI


Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) verileriyle birlikte motosiklet satışları 2023 Temmuz’da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 199,8 oranında arttı. Yılın ilk 7 ayında kaydedilen satış ise 528 bin adede ulaşarak geçen yılın tamamında yapılan 415 bin adetlik satışı solladı. Böylece, motosiklet satışları ilk kez 500 bin adet bandını aşarak rekor kırmış oldu.


İKİNCİ ELLERDE DE DURUM AYNI


Otomobil ehliyeti olanların (B sınıfı) 50 cc’ye kadar olan motosikletleri kullanabilmesiyle yeni kullanıcı kazanan motosiklet pazarı, satışlarını pandemiyle birlikte hızlandırmıştı. Satışlardaki asıl patlama ise son dönemde katlanan akaryakıt ve otomobil fiyatları sonrası yaşanıyor. Sadece sıfır motosiklet satışları değil, ikinci el satışlarda da sert artış yaşanıyor.


TÜİK VERİLERİNE GÖRE 


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2023 Temmuz’da 901 bin 725 adet taşıtın devri yapıldı. Bu taşıtların yüzde 15,7’sini yani 141 bin 570 adedini motosiklet oluşturdu.


HABER MERKEZİ

Resmi İlanlar