GÜNDEM Düzenleme Tarihi : 05 Eylül 2023 20:30 Haber Girişi : 05 Eylül 2023 20:00

'Afrika ülkelerine un gönderme' kararına ZMO'dan tepki

'Afrika ülkelerine un gönderme' kararına ZMO'dan tepki
Türkiye'nin değirmenlerinde öğüttüğü unu Afrika ülkelerine gönderme kararına Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran'dan tepki geldi. 

ALPARSLAN DİYARI- Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesiyle küresel gıda krizi endişesi artarken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Soçi’de bir araya geldi. Cumhurbaşkanı, yaptığı görüşmenin ardından "Biz fabrikasyon olarak değirmenlerimizde öğüterek un şeklinde fakir Afrika ülkelerine gönderebiliriz dedik. Bu konularda da mutabık kaldık" diye konuştu.

 

'ANLAŞILIR BİR ŞEY DEĞİL'

 


Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkıran, Erdoğan’ın bu açıklaması için şu değerlendirmeyi yaptı:


"Hükümet ve Bakanlık hep 'Biz ithal ettiğimiz buğdayı işleyip ihraç ediyoruz' diye kamuoyuna bilgilendirme yapıyor. 7 milyon ton kapasiteli bir sanayimiz var, onun üstünü ithal ettiğinizde iç piyasanın içerideki arz eksikliğini kapatmak için yaptığınız ortada oluyor. Tahıl koridorunda 11 aylık bir süre içerisinde anlaşmaya varıldı. Yaklaşık 480 gemi çalışıyor ve 42 milyon ton gidiyor. Çin, İspanya ve Türkiye en çok alanlar oluyor. Türkiye belirli bir kapasitede buğday işleme sanayisine sahip. Türkiye'de 18-20 milyon ton arasında değişen buğday üretim kapasitesine sahip. İthalat yapılırken 'Un ya da makarnalık buğdayı dışarıdan alıyoruz. Çünkü yerli üretimimiz makarnalık buğdaya uygun değil' deniliyor ki bu da anlaşılabilir değil, buğdayın anavatanı Türkiye.

(HABER MERKEZİ)

Resmi İlanlar