GÜNDEM Haber Girişi : 09 Ocak 2024 09:42

Adres değişikliği yapmayanlar dikkat! 10 bin TL ceza ödeyebilir

Adres değişikliği yapmayanlar dikkat! 10 bin TL ceza ödeyebilir
Nüfus hizmetleri arasında en fazla adres bildirimi sorgulanıyor. Adres değişikliğinin 20 iş günü içinde yapılması gerekiyor. Peki adres değişikliği nasıl yapılıyor, bu sürede değişiklik yapmayanları ne bekliyor? İşte ayrıntılar…

ALPARSLAN DİYARI- Kanuna göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes, ister yurt dışında ister yurt içinde yaşasın, kendisinin ve varsa velayeti altında olan çocukların, vesayeti altında bulunan kısıtlının, yerleşim yeri adresini bildirmekle yükümlü.

 

 

Bu yükümlülük Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne bağlı müdürlükler ve e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Yeni bir konuta taşınan vatandaşların ikametgâh adresi değişikliğini 20 iş günü içinde yapması gerekiyor. Bu yükümlülük yerine getirilmediğinde ise ceza gündeme geliyor. İkametgah adresi değişikliğini belirlenen sürede bildirmeyenlere 9.441 TL idare para cezası uygulanıyor.

 

 

Bu değişiklik, aile hekimi atanması, oy bölgesinin belirlenmesi, devlet okulu kayıtları gibi resmi işlemler için de önem arz ediyor.

 

 

İkamet değişikliği başvurusu için bireyler, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvuru yapabilecekleri gibi, E-Devlet aracılığıyla da değişiklik yapabiliyor.

 

 

ADRES DEĞİŞİKLİĞİ BİLDİRİMİ NEREYE YAPILIR?

 

 

Adres bildirimi, nüfus müdürlüklerine, hizmet alımı ile ilgili başvuru sırasında, Bakanlıkça belirlenen adrese dayalı hizmet sunan kuruluşlara da adres değişikliği bildiriminde bulunulabilir. Yurt dışında yaşıyorsanız adres bildiriminizi dış temsilciliklere yapabilirsiniz. Adres bildiriminizi, belirli koşullar altında, e-Devlet’ten de gerçekleştirebilirsiniz.

 

 

“HABER MERKEZİ”

 

Resmi İlanlar