EKONOMİ Haber Girişi : 20 Ekim 2024 10:47

2025 Yılı asgari ücret zammı ne kadar olacak? Merakla beklenen süreç başlıyor

2025 Yılı asgari ücret zammı ne kadar olacak? Merakla beklenen süreç başlıyor
2025 yılı için asgari ücret zammı, Türkiye'deki yaklaşık 7 milyon asgari ücretli çalışanı ve onların ailelerini yakından ilgilendiriyor.

ALPARSLAN DİYARI- Her yıl olduğu gibi bu yıl da Aralık ayında yapılacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarıyla belirlenecek zam oranı, çalışanlar tarafından merakla bekleniyor. Peki, asgari ücret zammı ne kadar olacak ve bu süreç ne zaman netleşecek?

 

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

 

Asgari ücreti belirleme süreci resmen başlamış olmasa da işçi ve işveren temsilcileri, Aralık ayında yapılması planlanan görüşmeler için hazırlıklarına şimdiden başladı. 2025 yılı asgari ücret zam oranı, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapacağı bir dizi toplantının ardından netlik kazanacak. İlk toplantının Aralık ayında gerçekleşmesi bekleniyor ve yıl sonuna kadar yeni asgari ücret rakamı kamuoyuna duyurulacak.

 

2025 ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

 

Ekonomistlerin ve uzmanların tahminleri zamma dair çeşitli senaryolar ortaya koyuyor. Henüz net bir oran belirlenmemiş olsa da, zammın enflasyon oranına mı yoksa hedef enflasyona göre mi yapılacağı büyük merak konusu. Bazı uzmanlar, 2025 yılı için asgari ücret zammının yüzde 30’un üzerinde olabileceğini öngörürken, özel sektördeki zam oranlarının yüzde 20 civarında kalabileceği tahmin ediliyor.

 

Geçtiğimiz yıl, Ocak ayında yapılan zamla asgari ücret yüzde 49,11 oranında artırılarak 17 bin 2 liraya yükselmişti. Bu yıl da benzer bir artış bekleniyor. İşte tahmin edilen zam oranlarına göre 2025 asgari ücret senaryoları:

 

Yüzde 30 zam yapılırsa, yeni asgari ücret 22 bin 102 TL olacak.

Yüzde 40 zam ile asgari ücret 23 bin 802 TL seviyesine çıkacak.

Yüzde 45 zam yapılırsa, maaşlar 24 bin 650 TL olarak belirlenecek.

 

GÖZLER ARALIK AYINDAKİ TOPLANTILARDA

 

Piyasa beklentilerine göre, 2025 yılı için geçerli olacak asgari ücret Aralık ayındaki toplantıların ardından netleşecek. Bu süreçte işçi sendikaları, hükümet yetkilileri ve işveren temsilcileri arasında yapılacak müzakereler, hem çalışanlar hem de işverenler açısından kritik öneme sahip olacak.

 

HABER MERKEZİ

Resmi İlanlar