2000 sonrası sigorta girişi olanlar için yeni bir emeklilik sistemi yolda! Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) ve Bağ-Kur sigortalıları için 3600 gün prim ödeme şartı tekrar gözden geçiriliyor!
ALPARSLAN DİYARI-Hem kadın hem erkek sigortalılar ile memurlar için 50-55 yaş aralığına kadar geçerli olacak.
EYT düzenlemesinin yasalaşmasıyla birlikte, milyonlarca çalışan için emeklilik imkânı doğdu.
Ancak sigorta girişi 8 Eylül 1999 sonrası olan vatandaşlar EYT düzenlemesini birkaç günlük farkla kaçırdı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesini kıl payı kaçıranlara yönelik olarak 'kısmi emeklilik formülü' geliştiriliyor.
EYT yasasından yararlanamayan yani 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olan vatandaşlar için, kademeli bir yaş şartıyla emeklilik seçeneği masaya getirildi. Bu öneri, yaş şartının esnetilmesi ve sonunda tamamen kaldırılması şeklinde ilerleyerek, EYT yasasında olduğu gibi yaş şartının tamamen ortadan kaldırılmasıyla kısmi emeklilik olanağı sağlanabilir.
KISMİ EMEKLİLİK BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?
Türkiye'deki mevcut yasalara göre, çalışma hayatında 15 yılını tamamlayan ve 3.600 prim gününü dolduran vatandaşların kısmi emeklilik hakkından faydalanması sağlanmaktadır. Bu çerçevede, kadınlar için 58 yaş, erkekler için ise 60 yaş sınırı bulunmaktadır. Ancak yaş şartı, sigorta başlangıcının 2000 yılı öncesine veya sonrasına göre değişiklik göstermektedir.
Kısmi emeklilik durumunda, en düşük emekli maaşı kadar aylık almak mümkündür. Ancak kısmi emeklilik hakkından yararlanabilmek için, 3600 prim günü ödeme koşulu ve aynı zamanda sigorta başlangıç tarihi, yıl ve prim şartı gibi çeşitli kriterleri yerine getirmek gerekmektedir.
Kısmi emeklilik başvurusu yapmak için, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) il veya ilçe müdürlüklerinin ilgili birimine gitmek gerekmektedir. Bu başvuru sırasında sigortalılık durumu ve diğer değişkenler dikkate alınarak emeklilik yaşı belirlenebilir. Başvuru süreci boyunca emeklilikle ilgili çeşitli faktörler göz önünde bulundurulmaktadır.
KISMİ EMEKLİLİK GÜN SAYISI 4500'E DÜŞÜYOR
Örnek olarak, bir sigortalının hem Bağ-Kur hem de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim ödemeleri varsa, bu yedi yıllık süre içinde en yüksek prim ödemesi yapılan sigorta dalından emekli aylığı bağlanıyor.
Eğer sigortalının ödediği primler eşitse, emekli aylığı son sigortalılık durumuna göre belirlenir. Bu durumda, hangi sigorta statüsünden son olarak prim ödendiği, emeklilik aylığının hangi statüden bağlanacağını belirler.
Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak. Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7200 günü tamamlayan emekli olabilecek..
HABER MERKEZİ